Skip to main content

Aandacht voor elkaar

Tijd voor elkaar vrijmaken is belangrijk. Je voorkomt niet alleen dat je langs elkaar heen leeft, het helpt vooral je relatie te verdiepen. Niet alleen liefdesrelaties, maar ook familiebanden en relaties met vrienden, buren of collega’s. Tijd voor elkaar nemen is de fundering onder elke relatie. Door tijd te nemen voor de ander, investeer je in elkaar.

Kijk eens in je agenda. Staat daar ergens: ‘Tijd voor de ander’? Waarschijnlijk niet. Je afspraken gaan over hele andere zaken, zoals vergaderingen bijwonen, rapporten die geschreven moeten worden, e-mails die om een reactie vragen of klanten die gebeld willen worden. En tussendoor nog even de hond uitlaten, de kinderen van school halen of nog snel even naar de sportschool? We hollen van de ene afspraak naar de andere en hebben vaak haast. Laat staan dat we tijd (kunnen) vrij maken voor de ander. Vooral dat laatste is jammer.

De ander horen en waarderen
Wanneer je tijd neemt voor een ander laat je zien dat diegene waardevol is. Je geeft erkenning en dát wordt gewaardeerd. Dat geldt andersom natuurlijk ook. Nodig zijn en het gevoel hebben gehoord en gezien te worden is een centrale menselijke behoefte. Al helemaal in een tijd als deze, waarin de verdeeldheid alleen maar groter lijkt te worden. Waarin begrippen als 'wij' en 'zij' aan de orde van de dag zijn.
Wanneer had jij voor het laatst oprechte interesse en belangstelling voor de ander? Voor de mensen die er voor jou toe doen? Die belangrijk voor jou zijn, zowel zakelijk als privé?

Ruimte vrijmaken
Je kent beslist het citaat 'Alles wat je aandacht geeft, groeit'. De essentie van het citaat is om je tijd en energie te richten op de dingen waarvan je wilt dat ze groeien. Dus door tijd te nemen voor de ander groeit de relatie... en dat gaat eenvoudiger dan je denkt. Het enige wat je ervoor moet doen is ruimte vrijmaken in je agenda. Ruimte voor de ander én met oprechte belangstelling aanwezig zijn. Oprecht als in:

  • Echt luisteren en willen verstaan wat de ander zegt en bedoelt.
  • Echt horen wat de ander zegt en de diepste zielenroerselen van de ander aanvoelen.
  • Willen begrijpen hoe de ander de dingen ziet in plaats van de ander willen bijbrengen hoe jij de dingen ziet.

Uitwisseling
In de meeste gevallen zijn het namelijk niet de woorden die je spreekt die blijven hangen, maar het gevoel dat je de ander geeft. In oprecht contact met de ander ontstaat een warme uitwisseling van energie én dat verbindt.

Dat geldt ook voor het contact met je collega’s, je buren of die oude dame die je altijd tegenkomt met haar hondje. Door tijd en aandacht te investeren, leer je hen beter kennen zonder zelf in te vullen hoe ze misschien zijn. Zoek diegene op die je (nog) minder goed kent. Maak een wandeling samen of drink een kop koffie. Vaak zijn juist deze ontmoetingen verrassend en verfrissend. Wedden?


Paul Hermans, oktober 2021

"Alles wat je aandacht geeft, groeit."

Aristoteles (384 v. Chr. – 322 v. Chr.), Grieks filosoof en wetenschapper.